Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

History lasts. Welcome 2016!

Η ιστορία δεν έχει όρια τις πρωτοχρονιές. Το 2015 πάντως χώρεσε πολλή ιστορία!
Έντονη και επίπονη, η οποία όμως ακόμα γράφεται. Η ιστορία άλλωστε διαρκεί. 

Το 2016 θα είναι καλύτερο για τη χώρα και για εμάς στο ποσοστό που επηρεάζονται οι ζωές μας από την οικονομία και την κοινωνική πραγματικότητα. 

Ο Μαζάουερ νομίζω ήταν αυτός που είχε γράψει ότι για να κατανοήσεις τι συμβαίνει στην Ευρώπη πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τι συμβαίνει στην Ελλάδα. 

Το 2015, πολιτικά, μπορεί να χωρέσει σε αυτή την φωτογραφία. 
Πέσαμε στην παγίδα στην διαπραγμάτευση!
Ήθελε άλλη προσέγγιση και πολιτική. 

Όμως η ιστορία γράφεται. 

Το ζήτημα του χρέους διατηρήθηκε ανοιχτό στα πλαίσια του μνημονίου και του δύσκολου συμβιβασμού. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον απομονωμένη, έχει αποκαταστήσει καλύτερες σχέσεις και εικόνα στην ευρωπαϊκή κοινότητα ενώ μετά την πρώτη αξιολόγηση ανοίγει επισήμως το ζήτημα του χρέους. Παραμένει βέβαια ένα δύσκολο και διεθνές ζήτημα και με ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες. 

Η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει το ζήτημα του χρέους της που δεν είναι βιώσιμο για να έχει προοπτική η χώρα. Και το 2016 το ζήτημα αυτό μπορεί να κλείσει. Σίγουρα θα ανοίξει σοβαρά επιτέλους πάντως!

Σε ένα παράλληλο επίπεδο όμως η Ελλάδα πρέπει να ανασυγκροτήσει το κράτος και την οικονομία της εσωτερικά. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί καλύτερα και το ζήτημα του χρέους. 

Το 2016 θα μπορούσε ακόμα και να κλείσει και χωρίς επιτροπείες για τις συνθήκες δανεισμού, αν είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε από τις αγορές σε εξυπηρετήσιμα επιτόκια. 

Θα είναι μια δύσκολη χρονιά που έχει όμως να προσφέρει. Πόσα, θα κριθούν από το πόσο επαγγελματικά να τα διαχειριστούμε, σε επίπεδο εθνικής πολιτικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου