Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Παρακολούθηση χωρίς φραγμούς

Οι αποκαλύψεις του Έ. Σνόουντεν στην υπόθεση NSA προκαλούν τριγμούς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα χρηστών του ίντερνετ παγκοσμίως. Παράλληλα η NSA παρακολουθεί και φίλιες κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Γερμανίας και της Καγκελαρίας.

Ζούμε πλέον σε μία παγκόσμια κοινότητα η οποία ομογενοποιείται ως προς τα οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που υιοθετεί η Δύση. Το ίντερνετ λειτουργεί ως δούρειος ίππος ελέγχου της διακινούμενης πληροφορίας μέσω φιλτρων και εξελιγμένων συστημάτων τεχνολογικής παρακολούθησης ενώ τα social media χρησιμοποιούνται και για την χειραγώγηση πολλές φορές των μαζών μέσω επικοινωνιολόγων και συμβούλων ειδικών που αποφασίζουν στα κατεστημένα μέσα πως θα διοχετεύσουν και θα φιλτράρουν μία είδηση, ένα γεγονός, μια πληροφορία κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους.

Η παγκοσμιοποίηση θα έπρεπε να συνεργεί στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων στα πολιτισμένα κράτη για να εργαστούν, να προοδέψουν, να ευημερήσουν στα πλαίσια κανόνων δικαίου και αυτονόητου σεβασμού των ατομικών τους ελευθεριών. Η παγκοσμιοποίηση όμως και η εξέλιξη της τεχνολογίας αποδεικνύονται τελικά ότι εγκυμονούν κινδύνους για την χειραγώγηση και τον έλεγχο των ανθρώπων.

Είναι υψίστης και τρομαχτικής σημασίας το γεγονός ότι η ΝSA παρακολουθεί ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους παγκόσμιους χρήστες με την ανοχή ή την συνεργασία μάλιστα ενίοτε και άλλων κυβερνήσεων. Η Δύση η οποία προπαγάνδισε την ηθική υπεροχή της στην υπεράσπιση των ιδεών και του αυτοκαθορισμού όφειλε να υπερασπίζεται την ελευθερία ως στοιχείο αυτοκαθορισμού της και όχι να περιορίζει αυτή ένεκα της προστασίας της δημόσιας τάξης σε σημείο που να αναιρεί τις βασικές της αρχές της.

Ο Σνόουντεν επίσης θα μπορούσε να έχει διαφορετική μεταχείριση από ότι να θεωρείται ένας προδότης της εθνικής ασφάλειας των Η.Π.Α και εχθρός όλων των δυτικών κρατών. Ουδεμία δυτική χώρα προσέφερε άσυλο στον Σνόουντεν αν και ο ίδιος δεν έβλαψε καμία κυβέρνηση παρά μόνο αποκάλυψε -μεταξύ άλλων- γεγονότα και πληροφορίες που αφορούν την ελευθερία των χρηστών του ιντερνετ παγκοσμίως. Τελικώς ο Σνόουντεν βρήκε καταφύγιο στην οικογένεια της KGB. Η οποία βέβαια με τη σειρά της θα εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία του Σνόουντεν για τα δικά της παιχνίδια.

Κι όμως το επίπεδο του πολιτισμού μας χαρακτηρίζεται και από το πόση ελευθερία μπορούμε να αντέξουμε και να διαχειριστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου