Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ συμφωνούν με τον Τσίπρα

Εντυπωσιακά τα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας που παρήγγειλε η εφημερίδα "Ποντίκι" για την πεποίθηση των Ελλήνων σε σχέση με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη που χαράσσεται βέβαια ιδίως στο Βερολίνο. 

Το βασικό εύρημα είναι ότι οι Έλληνες υιοθετούν για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατά πλειοψηφία τις θέσεις και τις απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι θέσεις του Τσίπρα είναι αποδεκτές ακόμα και στους περισσότερους φίλους της ΝΔ σε αντίθεση μάλιστα με όσα πρεσβεύει ο Πρωθυπουργός ή η συγκυβέρνηση. Υπάρχουν μάλιστα δείκτες που δείχνουν συντριπτικές πλειοψηφίες και απόλυτη ταύτιση μεταξύ των ψηφοφόρων των ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όσον αφορά τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα. 

Αναλυτικότερα. Στο κομβικό δίλημμα αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι ερωτώμενοι με την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της Μέρκελ διαλύει την Ευρώπη: Το 52% των ερωτηθέντων απαντά πως συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, σε αντίθεση με το 35% που διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Με την θέση του Αλέξη Τσίπρα συμφωνεί το 49% των ψηφοφόρων της ΝΔ σε αντίθεση με το 40% που διαφωνεί. Η πλειοψηφία δηλαδή των ψηφοφόρων της ΝΔ υιοθετεί τον βασικό πυρήνα της πολιτικής διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα ακολουθούμενα προγράμματα οικονομικής πολιτικής των οποίων ζητά την αλλαγή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η δημοτικότητα της Μέρκελ ως προσώπου που ενσαρκώνει και καθορίζει την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι συντριπτικά αρνητική στους Έλληνες και κατά πλειοψηφία και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ειδικότερα το 70% των Ελλήνων έχουν σίγουρα ή μάλλον αρνητική άποψη ενώ μόλις 24% έχουν θετική ή μάλλον θετική εικόνα. Το 52% άλλωστε των ψηφοφόρων της ΝΔ, σε αντίθεση με το 41% αυτής ταυτίζεται με το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική εικόνα της Καγκελαρίου την οποία πάλι υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός σε μια αστυνομοκρατούμενη πρωτεύουσα, με απαγόρευση διαδηλώσεων και 10.000 αστυνομικούς στο δρόμο να ελέγχουν την ησυχία. Αυτά τα μέτρα όμως δείχνουν την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής που μπορεί να διαφυλάσσεται πλέον μόνο με βία ή με την απειλή βίας. 

Το 83% άλλωστε των ψηφοφόρων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κατά απόλυτη ισοψηφία, θεωρούν ότι ο Σαμαράς οφείλει να ανοίξει το ζήτημα του κατοχικού δανείου στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στη χώρα. Προφανώς και εννοούν το ζήτημα να τεθεί σε σοβαρή και όχι επικοινωνιακή βάση για δηλώσεις μπροστά στα κανάλια αν και ούτε αυτό μπόρεσε να αρθρώσει επικοινωνιακά ο Πρωθυπουργός. Για άλλη μια φορά οι ψηφοφόροι της ΝΔ φαίνεται να ταυτίζονται με την στάση του Αλέξη Τσίπρα και όχι του πρωθυπουργού. 

Το 40% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί με τον Αλ. Τσίπρα: «Η πολιτική της Μέρκελ διαλύει την Ευρώπη» . Τα συνολικά ευρήματα



Τα συμπεράσματα είναι προεξόχως ενδιαφέροντα. Αν στην Ελλάδα δεν ίσχυε η πόλωση δεξιάς-αριστεράς και οι Έλληνες ψήφιζαν με βάση τις θέσεις των κομμάτων η ΝΔ θα ήταν συντριπτικά μειοψηφούσα. Κάποιος που πιστεύει ότι η πολιτική της Μέρκελ διαλύει την Ευρώπη είναι αδιανόητο να στηρίζει με την ψήφο του τα κόμματα που επιλέγουν να ευθυγραμμίζονται άνευ όρων μαζί της δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

Το να ζητά το 83% των ψηφοφόρων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να σηκώσει το γάντι ο Σαμαράς για το κατοχικό δάνειο στην Γερμανία δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων θέλει να δει τις επιλογές χειρισμού του Τσίπρα και όχι του πρωθυπουργού απέναντι στην Γερμανία και την Ευρώπη στην διαπραγμάτευση του χρέους. Θέλουν να ακουστεί μια ελληνική φωνή που να λέει με αξιοπρέπεια ότι φτωχοποιούμαστε πέραν του ανεκτού και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί και κυρίως ότι δεν τα πληρώνουμε και όλοι μαζί σε αντίθεση με ό,τι προπαγανδίζεται.

Ο κόσμος λοιπόν θέλει στην συντριπτική του πλειοψηφία αλλαγή πολιτικής. Βαθμηδόν κατανοεί ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Πλέον δεν απειλούνται μόνον τα οικονομικά συμφέροντα της ολότητας αλλά η ίδια η επιβίωση των πολλών. Ο κόσμος μετακινείται πλέον ξεκάθαρα στο πολιτικό στίγμα που εκπέμπει ο Τσίπρας αντίθετα με την ακολουθούμενη πολιτική και τις εγχώριες πρακτικές στη διαπλεκόμενη νομή της εξουσίας.

Πόσο εύκολο όμως είναι να φανεί αυτό στην κάλπη;

Το ποσοστό της δυσαρέσκειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ψήφο. Οι ισχυρές ιδεοληψίες στη χώρα μας, ένα παρασιτικό και διαπλεκόμενο σύστημα ενημέρωσης, ασφυκτικά εξαρτώμενο για την επιβίωση του από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο κρατά τα κλισέ της Βενεζουέλας ή του κόμματος του Λαφαζάνη ή του λόμπυ της δραχμής τα οποία επιχειρεί να ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας με σύμβολα να κρατά συσπειρωμένη την μάζα των ψηφοφόρων. Θα υποφέρετε προσπαθούν να τους πουν, είναι αναπόφευκτο αλλά το νου σας γιατί υπάρχουν χειρότερα. Η πραγματικότητα όμως, όπως έλεγε και ένα σύνθημα, είναι ότι τα σπίτια δεν τα παίρνουν οι κομμουνιστές αλλά οι τράπεζες. Ο κόσμος σιγά σιγά καταλαβαίνει ότι υποφέρει πολλά με την απειλή ενός αόρατου εχθρού του οποίου μάλιστα ασπάζεται κατά πλειοψηφία πλέον και τις θέσεις του. 

Όσο όμως τα αδιέξοδα βαθαίνουν και η απελπισία της κοινωνίας παγιώνεται, τα στερεότυπα θα υποχωρούν και η προπαγάνδα θα χάνει έδαφος. Ο κόσμος θα ζητήσει προστασία για την επιβίωση του και θα την παραχωρήσει σε αυτόν που του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια καθώς βέβαια και ελπίδα. Η σύμπλευση πάντως της πλειοψηφίας των εκλογέων και των ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί στις κάλπες όπως είναι διάχυτη η αίσθηση στην κοινωνία και στα μηνύματα που εκπέμπει ο κόσμος, ιδίως στις Ευρωεκλογές. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η πλειοψηφία προσεγγίζει πλέον τις θέσεις του Τσίπρα ολοένα και περισσότερο συμφιλιώνεται και ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται από την συγκυβέρνηση για την οποία υπάρχει απογοήτευση έως θυμός. Σύντομα και στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου