Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Η επικράτηση των τρολ

Εδώ και χρόνια έχουμε εθιστεί σε μία εικονική πραγματικότητα. Υπό τον πανικό συγκράτησης της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος τα μέτρα και οι νόμοι που θεσπίζονται πρόχειρα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό παρουσιάζονται ως αναγκαία ενώ το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής προπαγανδίζεται ως αναπόφευκτο. Έχουμε πειστεί πως ότι συμβαίνει γύρω μας αποτελεί τη  μοναδική "ορθή λύση''.

Για τα αδιέξοδα της ορθής λύσης δεν χρειάζεται να κάνουμε λόγο. Έχουν γραφτεί πολλά, υπάρχουν δείκτες ενώ πάνω από όλα οι ίδιοι οι πολίτες βιώνουν τις τραγικές συνέπειες. Η ανυπόφορη κατάσταση όμως δεν θα είχε εμπεδωθεί ως αναγκαία ανεκτή στη συνείδηση του κόσμου, αν υπήρχε η ελάχιστη διάθεση κριτικής κατά της κυβερνητικής πολιτικής από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο ασφυκτικός έλεγχος των media, της τηλεόρασης, των παραδοσιακών μέσων και εφημερίδων ήταν το αναγκαίο μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός. Η συγκυβέρνηση επικράτησε έστω οριακά και καλπονοθευτικά αλλά κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία επειδή ακριβώς ήλεγξε ασφυκτικά την αλήθεια την οποία και βαθμηδόν υπέταξε στην προπαγάνδα.

Η ΕΡΤ ήταν ένα από τα θύματα. Όταν λειτούργησε εκτός της κυβερνητικής γραμμής την έκλεισαν σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις κομματικών παραγόντων της ΝΔ Κλείσαμε την ΕΡΤ γιατί δεν στήριζε τον Σαμαρά!.  Ακούσαμε βέβαια για το υπέρογκο κόστος λειτουργίας της, που ισχύει, για τις χιλιάδες των αχρείαστων συμβούλων που οι ίδιοι οι συγκυβερνώντες βέβαια διόριζαν όλα αυτά τα χρόνια, για όλη την κακοδιαχείριση που οι ίδιοι γέννησαν ως αιτία του κακού. Αντιστράφηκε όπως πάλι η πραγματικότητα. Το αίτιο του προβλήματος παρουσιάστηκε ως λύση του. Γι αυτό και η λύση βέβαια απέτυχε. 

Η παρθενογέννεση της ΝΕΡΙΤ συνοδεύτηκε με την δημιουργία ενός νέου Υπουργείου (!) για να χωρέσουν πάλι κολλητοί, συγγενείς, φίλοι και φίλες. Η νέα δημόσια, κατ' ευφημισμό, τηλεόραση λειτούργησε ανεκδοτικά και για την ίδια την κυβέρνηση αφού είναι στην απόλυτη αφάνεια. Αμφιβάλλω αν την παρακολουθούν και ο ίδιος ο κ. Καψής ή Προκοπάκης που βέβαια αποδέχτηκαν και δημοσίως τον αναξιοκρατικό διορισμό του προσωπικού της ΔΤ, για να αποδείξουν πόσο περίτρανα αγνοούν την αξιοκρατία και τον σεβασμό της κοινής γνώμης. Παντελής Καψής: Αναξιοκρατικά αλλά με διαφάνεια οι προσλήψεις στη ΔΤ!

Νωρίτερα σε ένα άρθρο 7 λέξεων (!) σε ένα πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (sic) χαρίστηκαν στους σημερινούς καναλάρχες, οι οποίοι ακόμα χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος και στις τράπεζες, οι ψηφιακές άδειες μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος. Ψηφιακό ρουσφέτι στους καναλάρχες. Έτσι, το ζήτημα της ενημέρωσης έκλεισε σεμνά και ταπεινά. Ολοκληρωτικός έλεγχος μέσα από οργανωμένα συμφέροντα. Άλλοι παίχτες δεν χωρούν, πλέον η κοινή γνώμη θα δέχεται απερίσπαστα και ομοιόμορφα την προβολή του έργου "σωτηρία της χώρας''. 

Η έκθεση των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα τοποθετεί πλέον την Ελλάδα, μετά από βουτιά 50 θέσεων τα τελευταία 5 χρόνια του Μνημονίου, στον πάτο της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του τύπου. Συνολικά στην 99η θέση της ελευθερίας του τύπου στα 180 κράτη. Βουτιά στο μαύρο για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι του Κιργιστάν ή της Γκαμπόν απολαμβάνουν πιο αντικειμενική ενημέρωση σύμφωνα με τους ίδιους τους δημοσιογράφους που αξιολογούν το καθεστώς ελευθερίας του τύπου σε μία χώρα. 

Οι New York Times εξάλλου είχαν επισημάνει σε άρθρο τους την λογοκρισία της παρεχόμενης ενημέρωσης στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες στρέφονται πλέον στα εναλλακτικά μέσα και στο ίντερνετ αμφισβητώντας τα taboo που παρουσιάζονταν ως αλήθεια από τα συστημικά και καθεστηκυία μέσα. NYTimes: Οι Έλληνες αμφισβητούν τα παραδοσιακά μέσα και στρέφονται στο διαδίκτυο 

Έτσι λοιπόν πορευτήκαμε και πορευόμαστε ακόμα αυτά τα χρόνια. Σε μια εικονικά κατασκευασμένη πραγματικότητα ακόμα και για τα συνθήματα - σημαίες της κυβέρνησης, όπως αυτό του "πρωτογενούς πλεονάσματος". Να μην ξεχνούμε άλλωστε ότι 5-6 Υπουργοί της κυβέρνησης (κ.κ. Μιχελάκης, Καψής, Παναγιωτόπουλος, Κεδίκογλου, Γκιουλέκας, Αδριανός κ.λ.π.) είναι δημοσιογράφοι και γνωρίζουν πως να κάνουν την δουλειά τους η οποία ταυτίζεται με τον έλεγχο της κοινής γνώμης.
Την ίδια στιγμή η ίδια η Eurostat σχεδόν ειρωνεύεται την κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέροντας δια του επικεφαλή της κ. Ραντεμάχερ ότι η Eurostat δεν υπολογίζει τους αριθμούς όπως θα το επιθυμούσε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά όπως το ορίζουν οι νόμοι και τα πρότυπα Eurostat: Εικασίες το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτές οι ειδήσεις όμως δεν παρουσιάζονται στα κανάλια ή στις εφημερίδες. 

Η αλήθεια παγιδεύτηκε και χάθηκε. Πλέον επιβάλλεται και ευθεία λογοκρισία όπου είναι απαραίτητο, όπως στην περίπτωση του Θεοδωράκη που ήθελε να κάνει εκπομπή για το Φαρμακονήσι. Εκεί μάλιστα την απαγόρευση επέβαλε η δικαιοσύνη. Νέο κρούσμα λογοκρισίας για την εκπομπή του Θεοδωράκη με θέμα το Φαρμακονήσι 

Ο όρος "πολιτική" αντί να αφορά την διακυβέρνηση της χώρας, ταυτίζεται με την κατασκευή και την διαχείριση της πληροφορίας όπως συντονισμένα, συστηματικά και επαναλαμβανόμενα πλημμυρίζει τους Έλληνες πολίτες. Οι μονταζιέρες δίνουν και παίρνουν γύρω μας. 

Ακόμα και η κάποτε σοβαρή Καθημερινή μεταμορφώνεται σε ναυαρχίδα της σοβαροφανούς ιλαρότητας πληροφορώντας μας με επίσημο τρόπο, στο κύριο άρθρο της αυτό το Σάββατο, ότι ευτυχώς που υπάρχουν οι εντολές του Πρωθυπουργού που διορθώνουν τις αστοχίες του ελληνικού συστήματος.  Ο τίτλος του άρθρου ενδεικτικός:  Όραμα

Ευτράπελες επικοινωνιακές επισκέψεις του Αντώνη και λοιπών μελών του κυβερνητικού θιάσου στο Άγιο Όρος και στο περιβόλι της Παναγιάς για να ενισχύσουν την εκλογική επιρροή τους στους πιστούς ψηφοφόρους παρουσιάζονται με εμβληματικό τρόπο. Λαμβάνουν ευλογία στο δύσκολο έργο τους οι αξιωματούχοι μας για την σωτηρία της χώρας ερχόμενοι σε Θεία μέθεξη και υπερβατική κατάνυξη με το υπερπέραν.

Η προπαγάνδα πλέον αναμειγνύεται κυριολεκτικά με την γελοιότητα. Κάπου εκεί συναντιέται βέβαια με τον μαιτρ του είδους, αυτόν που παριστάνει τον Υπουργό Υγείας. Τις τελευταίες ημέρες που ανακοινώνεται το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, για το οποίο αυτοί που έχουν ως πηγή πληροφόρησης μόνο την τηλεόραση αναρωτιόντουσαν "Πως έκλεισε ο ΕΟΠΥΥ; Αφού δεν είπαν τίποτα τα κανάλια! ", ο Άδωνις αναπαράγει ότι είναι προσκεκλημένος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αν και προσκλήθηκε από ένα από τα εκατοντάδες club φοιτητών, ενώ στα στα επίσημα έγγραφα της Ελληνικής Κυβέρνησης το πανεπιστήμιο γράφεται ως Xarvard (όπερ έστι μεταφραζόμενο σε Ξάρβαρντ).

Ο Άδωνις έφθασε στο σημείο παροξυσμού να τουιτάρει ότι του παραχωρήθηκε το σπίτι του Κένεντυ κατά την επίσκεψη του ενώ τα ειρωνικά άρθρα για το ταξίδι του Υπουργού στο ίντερνετ (Στο ασανσέρ με τον Άδωνι, του Αγίου ΒαλεντίνουΠήγε ο Άδωνις στο Χάρβαρντ; ) αποκάλυπταν την ιλαρότητα την ίδια στιγμή που επισήμως ο Άδωνις έδινε διαλέξεις στο Ξάρβαρντ ενώ αυτοί που τον προσκάλεσαν, άρχισαν γρήγορα να σβήνουν τα ίχνη από το διαδίκτυο μετά το ταξίδι του στις Η.Π.Α., προς αποφυγή περαιτέρω έκθεσης! Στο ίδιο πλαίσιο  η ένωση αστυνομικών Αχαΐας απειλεί με μηνύσεις τον Μπαλούρδο της Ελληνοφρένειας, για να προστατέψει το κύρος της αστυνομίας!

Να λοιπόν που η γελοιότητα προσαρμόζεται πλέον στην πολιτική πραγματικότητα κατά το επίπεδο αυτών που διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα και προβάλλονται μέσω των media. Καταφέραμε να παντρέψουμε αισίως πλέον στην Ελλάδα την προπαγάνδα με την τρολοκρατία. Οι Υπουργοί, γόνοι και δημοσιογράφοι που μας διοικούν ως επί το πλείστον, δεν είναι περισσότερο φαυλοκράτες, ασήμαντοι ή φιλογκεμπελικοί από ότι τρολ! Ναι, έχουμε Υπουργούς τρολ. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι μια παρέα αστείων τύπων διαχειρίζεται τις τύχες μας και τόσο σπουδαία πράγματα. 

Μετρήσαμε πολύ χαμηλά τον αυτοσεβασμό μας. Ήδη όμως σύμφωνα με την πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μας ξεγέλασαν σοβαροί οικονομικοί απατεώνες ή πολιτικάντηδες. Μας ξεγέλασαν τα τρολ! Μας κυβερνούν και κυριάρχησαν τα τρολλ.Εκχωρήσαμε σε τρολλ την διακυβέρνηση της χώρας, τις ίδιες τις τύχες μας, το ίδιο το μέλλον όχι μόνο ημών αλλά και των απογόνων μας.

Ακολουθούμε μια πολιτική που όχι μόνο αυξάνει αλλά γιγαντώνει το δημόσιο χρέος την ίδια ώρα που καταστρέφει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας για να ακούμε τον Πρωθυπουργό μας να μας λέει ότι  Με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι.  Καμία ελπίδα λοιπόν. Ιδίως αν τα τρολ εννοούν αυτό που λένε. Ούτε ο Θεός μπορεί να μας σώσει, ούτε τα τρολ. Εμείς μόνο θα σωθούμε αν βρούμε τις σωστές απαντήσεις στα προβλήματα. Και για να το πετύχουμε πρέπει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. 

Όμως τα τρολ δεν γνωρίζουν από αυτά. Τα τρολ ξέρετε είναι αυτά τα μυθικά πλάσματα που παρουσιάζονται στη σκανδιναβική λαογραφία και η δουλειά τους είναι να ρίχνουν πετυχημένα το δόλωμα για να τσιμπούν τα άβουλα και συμπαθή ψαράκια που πιάνονται στ' αγκίστρια. Τσιμπήσαμε για τα καλά εδώ στην Ελλάδα. Ψωνίσαμε από σβέρκο. Είμαστε το πρώτο τρολοκρατούμενο έθνος! Σε καλό μας.