Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ελπίζουμε!

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. πέτυχε τελικά την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και αναγνωρισιμότητα μετά την πανικόβλητη και κατά το σύνηθες αντιδημοκρατική απόφαση του Αντώνη να απαγορέψει την κάλυψη της ομιλίας από την δημόσια τηλεόραση.

Η θρασύτατη λογοκρισία που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η οποία ανάγκασε ακόμα και τους διορισμένους διευθυντές της ΝΕΡΙΤ να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, είχε τελικά αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που σκέφτηκαν οι σύμβουλοι του εξαφανισμένου πρωθυπουργού. 


Έτσι, πολύς κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό πρόγραμμα που επιδιώκει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι προτάσεις είναι κοστολογημένες η χώρα έχει ένα ολοκληρωμένο στα βασικά σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα έχει αποτελέσματα!

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το προϊόν σύνθεσης της πανσπερμίας των διαφορετικών επιχειρημάτων που υπάρχουν και στην ελληνική κοινωνία και στο εσωτερικό του, σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις εξόδου από την κρίση. Η κρίση βέβαια δεν είναι μόνο οικονομική, αφορά και την δημοκρατία και τους θεσμούς αλλά και της κοινωνική διάλυση της χώρας. Υπήρξαν διαβουλεύσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπόνηση του σχεδίου για μήνες. Παράλληλα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη χρήση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων .

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού μαζί με τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας επενδύσεων ως μοχλού ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν, να παράγουν, να δημιουργήσουν. Η γάγγραινα του υφιστάμενου πτωχευμένου και αμαρτωλού τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζεται μόνον με τον δημόσιο έλεγχο των πτωχευμένων τραπεζών και τραπεζιτών. Αντί να αφαιμάζουν χρήμα και δεκάδες δισεκατομμύρια από την πραγματική αγορά οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία με τον έλεγχο ή την επίβλεψη του κράτους κατά τη λειτουργία τους.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται όμως και στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μπορεί να ανακουφίσει κρατικά χρέη με αγορές πρωτογενώς κρατικών ομολόγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπάρχει σχεδιασμός και για την αξιοποίηση σύγχρονων οικονομικών, αναπτυξιακών εργαλείων όπως το Ε.Σ.Π.Α. για την ενίσχυση της καινοτομίας που θα συνεισφέρει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης βέβαια αποτελούσε και αποτελεί τον βασικότατο πυλώνα θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με εκπόνηση μέτρων που βάζουν ανάσχεση στην ανθρωπιστική καταστροφή. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επιστροφή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων υπέρ των οφειλετών και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ καθώς και της μετενέργειας στις εργασιακές σχέσεις με άλλα μέτρα φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την ηρεμία στην διωκόμενη κοινωνία .

Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ ταυτίστηκε με τις θέσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας γεγονός που δείχνει ότι η πραγματική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν πλέον μόνον από το ΣΥΡΙΖΑ σωτηρία. Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ: Ότι εξήγγειλε ο Τσίπρας είναι και δικές μας θέσεις

Ιδιαιτέρως σημαντική και η εξαγγελία για την προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας με παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, με την ενίσχυση του περιφερειακού του ρόλου και την ενίσχυση των αμεσο-δημοκρατικών θεσμών που στόχο έχουν να εμπνεύσουν στον πολίτη την έννοια της συν-ευθύνης για τα τεκταινόμενα στον τόπο και την ενεργητική συμμετοχή του αντί της παροχής μίας ψήφου κάθε 4 χρόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο και η επαναχάραξη του τρόπου λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. με αυστηρά φορολογικά, οικονομικά και ασφαλιστικά κριτήρια. Ενδιαφέρον ότι τα περιφερειακά μέσα ενισχύονται με στόχο την ενίσχυση της πληροφόρησης στις τοπικές κοινωνίες και την διάχυση της ενημέρωσης με στόχο της εξυπηρέτηση της ελευθερίας του λόγου και της διακίνησης των ιδεών.

Η κριτική αποτίμηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καλοπροαίρετα μόνον εφόσον διαβάσει και αντιληφθεί κανείς την πρόταση του. Σίγουρα θα υπάρξουν οικονομικές αναλύσεις. Στο πάγιο ερώτημα ''Που θα βρείτε τα λεφτά'' πάντως ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορούν μόνο την καταπολέμηση της διαφθοράς Τσίπρας: Να που θα βρούμε τα λεφτά Οι κακοπροαίρετοι βέβαια, οι εμπαθείς ή οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι θα ''κριτικάρουν'' με τα γνωστά κλισέ αλλά δεν υπάρχει πλέον ακροατήριο σοβαρό γι αυτούς.

Θα ήταν παράλειψη όμως να μην αναφέρουμε μια πραγματική σπουδαία εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Είναι βέβαια κατανοητό ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. "Για την εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας λοιπόν καταργείται η επιλογή των κορυφών της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα με συμμετοχή όλων των μελών του αντίστοιχου δικαστικού σώματος."

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθαιρεί τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση λίγο πριν την αναλάβει, αποτινάσσει την εξάρτηση των Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφήνει το δικαστικό σώμα να αυτοδιαχειριστεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητα και σύμφωνα με τον προορισμό του σαν θεματοφύλακας δηλαδή της δημοκρατίας.

Και μόνο γι αυτό, αξίζει να ελπίζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου