Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Εξηγηθείτε ή σωπάστε



Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μια σαφή λύση για το νόμισμα και για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και του τρόπου με τον οποίο θα λάβαιναν χώρα θεσμικά οι αλλαγές στη χώρα. Είχε τη διάθεση με άλλα λόγια και διακήρυττε την αλλαγή του status quo αλλά υστερούσε στην κατάρτιση της συγκεκριμένης αντιπρότασης που θα έπειθε περισσότερο κόσμο. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, σε μια προγραμματική προοδευτική βάση θα ήταν αρνητική για την Ελλάδα. Αντιθέτως αποδείχτηκε ξεκάθαρα καταστροφική η συντριβή της χώρας δηλαδή του κόσμου και του παραγωγικού της ιστού, της ευρείας πλειοψηφίας του πληθυσμού που αφορά βέβαια ζώσες οικογένειες και πραγματικούς ανθρώπους και ζωές από την παρούσα φαυλοκρατία που συνδύασε το νεοσυντηρητικό και φαύλο ΠΑΣΟΚ με την στείρα ακροδεξιά. 

Ο κόσμος συνετρίβη, η διαφθορά γιγαντώθηκε, η ακροδεξιά κουλτούρα νότισε την χειμαζόμενη Ελλάδα. Το κυβερνών πολιτικό σύστημα εγκαταστάθηκε στην κυβέρνηση μη διακόπτοντας την 40χρονη σχεδόν κατοχή των θεσμών και των πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματος (νομοθετική, εκτελεστική εξουσία - διοίκηση) σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και διχασμού. Αφέθηκε να κάνει business ελεύθερα, θάβοντας στα συρτάρια τις διάφορες λίστες και λεηλατώντας ότι είχε απομείνει ζωντανό και ζωτικό στη χώρα από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα αεροδρόμια, τους αιγιαλούς ή τα δάση της χώρας, το δημόσιο πλούτο.

Για το δημόσιο χρέος βέβαια ούτε λόγος ούτε διαπραγμάτευση. Αναπαράγονται ακόμα δεκάδες δημοσιεύματα περί του κοστολογημένου grexit προς απειλή των Ελλήνων ώστε να συμμορφωθούν πάλι στην κάλπη με την προορισμένη ιστορικά φαυλοκρατία που πρέπει να μας διαφεντεύει, μην τυχόν και η Ευρώπη μας διώξει από το ευρώ. Αστείο. Η ίδια η Ε.Ε. μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων της δίνει ξεκάθαρα άλλο στίγμα. Koμισιόν: Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και για την Ελλάδα. 

Ακόμα και σήμερα πάντως ακούγονται ξεκάθαρα τεχνοκρατικές και πολιτικές φωνές ακόμα και από συστημικά fora ή μέσα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο που μιλούν ξεκάθαρα για την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους και την ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδος πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφή χρέους. Αυτό βέβαια αποκρύπτεται στους Έλληνες από τα παραδοσιακά μίντια που καθορίζουν τάσεις λόγω των αμαρτωλών οικονομικών τους συμφερόντων που σήμερα διακυβεύονται και απειλούνται. 

Το 2014 όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον σαφή πρόταση και προσανατολισμό. Και στο λόγο του και στο πρόγραμμα του. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκπονήθηκε σταδιακά, μετά από πολύμηνες κυριολεκτικά διεργασίες, καθώς ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμαζε και αντιμετώπιζε τη λύση των προβλημάτων όχι μέσω αφηρημένης ρητορικής αλλά μέσα από την σαφή διατύπωση των κοστολογημένων πια προτάσεων του. 

Αυτό συνέβη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν ολοένα και περισσότερο σε επαφή με απλό κόσμο και με άτομα που ήθελαν να βοηθήσουν όχι μόνο εκλογικά αλλά και πιο ουσιαστικά, τεχνοκρατικά, ελεύθερα και χωρίς δεσμεύσεις, με διάθεση για κάτι καλύτερο που μπορούμε οι ίδιοι, ως Έλληνες, να διαμορφώσουμε και να πετύχουμε για τις ζωές μας αναλόγως των γνώσεων και της εξειδίκευσης του καθενός. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμορφώθηκε μέσα από δεκάδες ομάδες εργασίας και οργανωμένων τμημάτων που έθεσαν και διαδικτυακά σε διαβούλευση ιδέες, προτάσεις και λύσεις που συνδιαμορφώθηκαν με σαφές στίγμα υπέρ της κοινωνίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ξέρει τι θέλει και ξέρει και πως μπορεί να το πραγματώσει μέσω των θεσμών τους οποίους μπορεί να προσανατολίσει σε άλλες προτεραιότητες έχοντας τη δυνατότητα να ρυθμίσει το κράτος και τη λειτουργία του. Το σημερινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούστηκε στην ομιλία του Τσίπρα στο συνέδριο είναι πολιτικά επαναστατικό για όσους μπορούν να καταλάβουν τις αλλαγές.

Σαρωτικές αλλαγές προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του κράτους και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Αξίζει να διαβαστεί για ένα λεπτό από όλους. Μπορούμε να φανταστούμε τι σημαίνει για τη χώρα μας η προσπάθεια υλοποίησης του, πόσες δημιουργικές δυνάμεις θα απελευθερώσει, πόσες ωφέλιμες διεργασίες θα κινητοποιήσει κοινωνικά και δικαιοπολιτικά, τι αλλαγές θα επιφέρει και πόσο βαθιά θα μετασχηματίσει αν ακολουθηθεί σε βάθος χρόνου. 

Κωδικοποιείται ολόκληρη η νομοθεσία, λιγοστεύουν τα Υπουργεία, καταργούνται οι στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων, περιορίζεται η φυσική επαφή διοίκησης και διοικούμενου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς, αφήνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελεύθεροι να κάνουν το καθήκον τους για να αντιμετωπιστεί η φαυλότητα και η μεγάλη φοροδιαφυγή, διευκολύνεται η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και με τους φακέλους που αφέθηκαν στην άκρη για πολλά και διάφορα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και προς αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, αλλάζει το καθεστώς των δημόσιων συμβάσεων που τις υπαγόρευε ο Μπόμπολας και διάφοροι παρόμοιοι, ενεργοποιούνται οι ήδη υφιστάμενες διατάξεις για τα Μ.Μ.Ε. που συνεπάγονται τεράστιες αλλαγές προς την ελεύθερη ενημέρωση που δεν υφίσταται σήμερα ενώ και ο δημόσιος τομέας αναδιαρθρώνεται με δίκαιη αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων. 

Ποιος έχει μιλήσει άραγε ποτέ για αυτά; 

Από τον Νίκο Ξυδάκη αντιγράφω την εντύπωση του από μια ανάρτηση του στο facebook που κωδικοποιεί κάποιες βασικές επικαιροποιημένες αλλαγές. 

''Από τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα συγκρατώ:
1. Υπουργικό συμβούλιο με δέκα πρόσωπα.
2. Αποσυμφόρηση διοίκησης από στρατιές συμβούλων και μετακλητών.
3. Kωδικοποίηση νομοθεσίας με ευθύνη της Βουλής. Ηλεκτρονική κάρτα πολίτη.
4. Ελεγκτικοί μηχανισμοί υπαγόμενοι στον πρωθυπουργό ( = και δικλίδα σε περίπτωση συγκυβέρνησης)
5. Δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για τηλεοπτικές συχνότητες.
Τα υπ' αριθ. 4 και 5 είναι κήρυξη πολέμου στη διαπλοκή και τη διαφθορά''.

Ποιος Έλληνας, αλήθεια, μπορεί να είναι αντίθετος; 
Και τι μπορεί να αντιπροτείνει ; 

Ας μιλήσει για θέσεις και όχι με συνθήματα, ιδεολογίες ή βάση συμφερόντων. 
Ας εξηγηθεί. 
Άλλως, ας σωπάσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου