Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Με ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτινό για τον δήμο της Πάτρας

Tα πράγματα πλέον ξεκαθαρίζουν όσον αφορά τους βασικούς υποψηφίους του δήμου Πατρέων παρά το σύνολο των 12 υποψηφίων. Σε λίγες ημέρες θα φανεί αν οι Πατρινοί θα επιλέξουν να στείλουν στον δεύτερο γύρο για την διεκδίκηση του δήμου την παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον συμπαθή κ. Πελετίδη, την παράταξη του κ. Χριστόπουλου που υποστηρίζεται από το σύστημα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ή την παράταξη της ΡΑΠ που υποστηρίζεται από τον κ. Σπαρτινό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νυν Δήμαρχος κ. Δημαράς έχει συντριπτικά αρνητικές εντυπώσεις στο σύνολο των Πατρινών δημοτών και δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους.

Οι εκλογές στους δήμους έχουν ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ιδίως στον ά γύρο οι προτιμήσεις του εκλογικού κοινού γίνονται και με κριτήρια προσωπικά. Να στηριχθεί ο φίλος, ο συγγενής, ο γνωστός, ανεξαρτήτως παράταξης και πολιτικών αναφορών. Οι εκλογές στους δήμους βέβαια έχουν περαιτέρω χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικά αλλά και πολιτικά. Δυστυχώς οι δημότες της Πάτρας δεν αφιερώνουν χρόνο στις αναγνώσεις των πολιτικών προγραμμάτων.

Και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι διεκδικητές του δήμου Πατρέων πάντως έχουν την στήριξη και το σχετικό πολιτικό αξιακά πρόγραμμα και προσανατολισμό για την πόλη που καθορίζει η φυσιογνωμία των κομμάτων από τα οποία υποστηρίζονται. Ο κ. Χριστόπουλος κατά ένα παράδοξο τρόπο επιχειρεί να εμφανιστεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος βέβαια, αν και μόλις στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ τον ενεφάνιζε σε κομματικές εκδηλώσεις της ως τον κομματικό υποψήφιο της στο Δήμο της Πάτρας. «Τον άνθρωπο τον οποίο κανείς ευσυνείδητος Νεοδημoκράτης δεν δικαιούται να μην στηρίξει». Παρατίθεται σχετικό link και ολιγόλεπτο βίντεο με τον κ. Μπεκίρη να μιλά στο κομματικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και να εξηγεί τα καθέκαστα. Αξίζει να δείτε το βίντεο. 



Το βίντεο βέβαια είναι χαριτωμένο και για έναν άλλο λόγο. Τότε, το 2010, η ΝΔ έβλεπε στις εκλογές των Ο.Τ.Α. ένα ισχυρό μήνυμα κατά της μνημονιακής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και του μισητού εχθρού της του ΠΑΣΟΚ. Οι Έλληνες έχουν κοντή μνήμη αλλά ας μην ξεχνούμε ότι όλα αυτά δεν συνέβαιναν στο απώτατο παρελθόν αλλά μόλις 4 χρόνια πριν. Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούσαν και εκπροσωπούν ένα ενιαίο εναλλασσόμενο σύστημα στη νομή της εξουσίας κατάλαβε ότι είχε πολλά περισσότερα να κερδίσει ενωμένο από ότι να χάσει χωριστά και έτσι ένωσε την αμοραλιστική αγάπη του για να διατηρηθεί αυτιστικά στην διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος κομματικών κολλητών και ημετέρων. 

Γι αυτό μάλλον και ο κ. Χριστόπουλος δεν δυσκολεύτηκε να εγκολπώσει  στο ψηφοδέλτιο του πρόσωπα - εμβληματικές φυσιογνωμίες του κραταιού αυτοδικοικητικού συστήματος ΠΑΣΟΚ όπως τον κ. Μπακαλάρο ενώ φλέρταρε εντόνως και με άλλους που τελικώς αρνήθηκαν. Μια εξήγηση βέβαια είναι ότι τα κοινά οικονομικά συμφέροντα κατασκευαστών και εργολάβων υπερβαίνουν τις ούτως ή άλλως κάλπικες διαχωριστικές γραμμές του συστήματος της νομής της εξουσίας στον μικρόκοσμο των τοπικών κοινωνιών αλλά και ευρύτερα της χώρας.

Τα συστήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βέβαια μπορούν να συνεργάζονται ασμένως για να κάνουν business ευαγγελιζόμενα την προοπτική της πόλης, ομνύοντας την αγάπη τους για την πόλη. Η παράταξη του κ. Δημαρά ανέδειξε ευθέως τον κ. Χριστόπουλο ως εκφραστή των μεγάλων business και την προοπτική μετατροπής και χρησιμοποίησης του δήμου ως ανώνυμης εταιρείας. Ο κ. Χριστόπουλος άλλωστε ως αντιδήμαρχος δήμου Πατρέων από ότι θυμάμαι είχε μια παράξενη ιστορία γύρω από μια εταιρεία στην οποία είχε αναθέσει ο δήμος την περιποίηση του πρασίνου! Ως δήμαρχος θα έχει περισσότερες ευκαιρίες βέβαια για την «ανοικοδόμηση» της πόλης αν και ουδείς θυμάται έργα και ημέρες του στην αντιδημαρχία όπου δεν έκανε επί της ουσίας τίποτα για την πόλη. Ο δήμος πάντως δεν μπορεί να είναι ούτε business ούτε να λειτουργεί με κριτήρια ανώνυμης εταιρείας. 

Στον αντίποδα της δημοτικής παράταξης του κ. Χριστόπουλου αχθοφόρου της κυβερνητικής πολιτικής και με την διαπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η παράταξη του κ. Πελετίδη και του Κ.Κ.Ε. Σε αντίθεση με τον κ. Χριστόπουλο οι γνώμες της πατραϊκής κοινωνίας για τον κ. Πελετίδη είναι συντριπτικά θετικές ακόμα και για όσους δεν θα τον ψηφίσουν. Αυτό είναι κάτι που πιστώνεται προσωπικά ο κ. Πελετίδης ως λαϊκή και τίμια προσωπικότητα, γι αυτό και η παράταξη του υπερβαίνει κατά πολύ το Κ.Κ.Ε.

Δυστυχώς όμως αν και η πλειοψηφία των πολιτικών υποστηρικτών του κ. Πελετίδη δεν είναι κομμουνιστές ή ψηφοφόροι του Κ.Κ.Ε. ο ίδιος ο κ. Πελετίδης απευθύνεται μόνο στους τελευταίους και ευθυγραμμίζει την πολιτική του πρόταση με την κεντρική ρητορική του Κ.Κ.Ε. χωρίς καμία αυτοδιοικητική προοπτική. Είναι βέβαια δικαίωμα του καθενός να πιστεύει στην επανάσταση του προλεταριάτου ως μεθόδου αντιστροφής της εξουσίας και τον απόλυτο σοσιαλισμό ως πολιτική πρακτική που αφού κυριαρχήσει μέσω της λαϊκής πάλης θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη ζωή μας, ο δήμος Πατρέων όμως όπως και κάθε δήμος μια μεγάλης πόλης στην Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την επικράτηση του Κ.Κ.Ε. στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να αυτοδιαχειριστεί και να επιλύσει τα προβλήματα του.

Εκει χάνει ο κ. Πελετίδης. Στην ανυπαρξία της πολιτικής αυτοδιοικητικής του πρότασης όσον αφορά μια δημοτική παράταξη και την πλήρη αντίθεση του με την Ευρώπη που κατά τα ίδια τα λεγόμενα του κ. Πελετίδη θα διώξει όλα τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και της χρηματοδότησης που εκπορεύεται από την Ε.Ε. για την υποστήριξη των δήμων. Υπ' αυτήν την έννοια οι υποστηρικτές του κ. Πελετίδη θα πρέπει να σκεφθούν αν το Κ.Κ.Ε. ως κεντρική εξουσία και ρητορική και πολιτική πρακτική θέλει και μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της πόλης. 

Κατόπιν των ανωτέρω η επιλογή της Ρ.Α.Π. με επικεφαλής τον Κώστα Σπαρτινό απομένει ως λογικός πολιτικός μονόδρομος. Ένας μεροληπτικός υποστηρικτής της όπως εγώ, σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, θα έλεγε ότι έχει το πιο δεμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ακόμα και για τα χρόνια προβλήματα της πόλης όπως τα σκουπίδια που δεν λύθηκαν ποτε μέχρι σήμερα. Έχει όμως και προοπτική. Η επιλογή της «Ανθρώπινης Πόλης» δεν επιλέγεται ως τυχαία σημασιολογική λέξη για το πρόγραμμα της Ρ.Α.Π. αφού αποκρυσταλλώνεται στο σχέδιο της για την πόλη.

Ο ίδιος ο Κώστας άλλωστε είναι ένας άνθρωπος σοβαρός, αγαπητός, με ήθος και εντιμότητα. Μια έντονα πολιτική φυσιογνωμία για όσους τον ξέρουν. Πατρινός που ξέρει την πόλη και τα προβλήματα της, χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας και στην αγορά, έχει την πολιτική συγκρότηση αλλά και την βούληση για να αλλάξει την εικόνα αλλά και την λειτουργία της πόλης σε βασικούς θεματικούς άξονες όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα της Ρ.Α.Π. Αλλά αυτά για όσους μεροληπτούν όπως εγώ αναγκαστικά!

Για αυτούς που δεν μεροληπτούν είναι απλά η καλύτερη επιλογή.

Καλή επιτυχία και με μυαλό!
Ούτε με τις business ούτε με την άρνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου