Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Ποιος μπορεί να καταδικάσει το Ισραήλ;


Την Πέμπτη το μεσημέρι διαβάσαμε ότι τo Ισραήλ συμφώνησε διπλωματικά για μερική κατάπαυση πυρός στη Γάζα που θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής. Την Πέμπτη το βράδυ ο θάνατος πάλι γιόρταζε. Η Γάζα βομβαρδίστηκε από δυνάμεις αεροπορίας και ναυτικού ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και χερσαία επέμβαση από το Ισραήλ. Σε ζωντανή μετάδοση ο Νετανιάχου κραυγάζει: Εξαπολύουμε επίθεση από γη και αέρα! Υπάρχουν περίπου 300 άμαχοι που είναι νεκροί. Πολλά μικρά παιδιά. Το Ισραήλ ''καθαρίζει'' την περιοχή. Δεν είναι η Χαμάς το πρόβλημα. Είναι η ευκαιρία. 

Ποιος θα καταδικάσει το Ισραήλ; Για τα συνειδητά εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Τι λέει ο Ο.Η.Ε.; Για τον συνειδητό βομβαρδισμό μικρών παιδιών που έπαιζαν μπάλα στη θάλασσα; Για τα παιδιά που βάζουν ως ασπίδα οι Ισραηλινοί στρατιώτες όταν επιχειρούν χερσαία και τα τοποθετούν γονατισμένα μπροστά από αυτούς με ένα μαντήλι στα μάτια; Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες επειδή γεννήθηκαν στη Γάζα. 

Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να καταδικάσει αυτό που συμβαίνει. Η Δύση αγαπά το αίμα. Και τον πόλεμο. Έχει εθιστεί άλλωστε και στο αίμα και στον πόλεμο. Ο ίδιος ο Δυτικός πολιτισμός, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα, είναι ταυτισμένος με το αίμα και τον πόλεμο. Η Δύση επεκτάθηκε επειδή ήταν αποτελεσματική στον πόλεμο, εδραίωσε τον πολιτισμό της σε σφαγές. Επένδυσε στην πολεμική τεχνολογία, την στρατιωτική της αποτελεσματικότητα λόγω της φροντίδας της στον πόλεμο τον οποίο και τελειοποίησε. Έτσι επέβαλε την κοσμοθεωρία της και ιδίως τα συμφέροντα της. 

Πολιτισμοί όπως οι Μάγιας, οι Ίνκας, οι Ζουλού, οι Ινδιάνοι, αυτόχθονες πολιτισμοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, από την Αυστραλία μέχρι την Αφρική, με τεράστιες παραδόσεις και πρωτοτυπία αφανίστηκαν μέχρι εσχάτων. Άνθρωποι και φυλές που ζούσαν για αιώνες ειρηνικά στους τόπους τους, σε αρμονία με τη φύση και τις κοινωνίες τους και με τις ιδιαιτερότητες τους στην ποικιλοχρωμία του ανθρώπινου γένους αφανίστηκαν σε διάφορες νύχτες Αγίων Βαρθολομαίων. 

Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή ή δυτική χώρα που δεν μετείχε στη λεία. Από την εποχή της ανακάλυψης της υπερπόντιας ναυσιπλοΐας με φρεγάτες μέχρι την εποχή της αποικιοκρατίας η Αγγλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γερμανία όλοι μοιράστηκαν κατακτήσεις σε όλες τις Ηπείρους. Η Δύση εμπεδώθηκε πρώτα ως κυρίαρχη δύναμη στρατιωτικά και μετά επιβλήθηκε πολιτιστικά. Σύντομα θεώρησε ότι ο κόσμος είναι λεία της. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έγιναν για να ξεκαθαρίσουν οι διαφορές μεταξύ τους οι δυτικές δυνάμεις. Ο υπόλοιπος κόσμος είχε ήδη κατακτηθεί. Οι ''αμυντικές δαπάνες" όλων δυτικών κρατών ήταν πάντα οι μεγαλύτερες όλων των χωρών. 

Ποιος όμως έχει δικαίωμα να επεμβαίνει; Ποιος έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στρατιωτικά και να επιβάλλεται; Mα φυσικά ο ισχυρότερος. Αυτός που πάντα ήταν ισχυρότερος. Το δίκαιο ήταν πάντα το δίκαιο του ισχυρού γι αυτό και την ιστορία την έγραφαν πάντα οι νικητές. Το ίδιο το Ισραήλ άλλωστε ως κρατική οντότητα είναι γέννημα της Δύσης σε μία ευαίσθητη περιοχή για τα συμφέροντα της. Το Ισραήλ γεννήθηκε από την δυτική διπλωματία. Θα το αφήσουν να κάνει την δουλειά του στη Γάζα. Είναι σύμμαχος και έχει δικαίωμα να "αμυνθεί''.

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα τώρα είναι ντροπή για τους ανθρώπινες αξίες. Είναι ντροπή για τον δυτικό πολιτισμό που υπερηφανεύεται για την ανωτερότητα του και επιτρέπει στυγνά εγκλήματα πολέμου, ξεκλήρισμα αμάχων, οικογενειών και μικρών παιδιών σε παγκόσμια κοινή θέα με τη λογική των ίσων αποστάσεων. Τελείως υποκριτικό και απάνθρωπο. Δεν είναι κανείς υπέρ της Χαμάς αλλά αυτές οι εικόνες των διαμελισμένων μικρών παιδιών δεν δείχνουν καμία ανωτερότητα σε κανένα επίπεδο εκτός από το στρατιωτικό. Είναι ντροπή να σφυρίζουν όλοι αδιάφορα για ότι συμβαίνει. Υπάρχουν κυρώσεις, ας επιβληθούν κάποτε.

Ένα μπράβο στην Ευρωπαϊκή αριστερά που μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η μοναδική που είπε επιτέλους να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα. Ευρωομάδα της αριστεράς: Να μπει ένα τέλος στη Γάζα. Ήταν η μοναδική που μίλησε! Μπράβο και στη Σοφία Σακοράφα. Ήταν η μόνη που ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου. Είναι διαρκή άλλωστε και δεν αφορούν άλλωστε μόνο την παρούσα συγκυρία. Και να τα επιβάλλουν και στη Χαμάς. Να προστατέψουν όμως τον κόσμο αφού στο κέντρο του πολιτισμού είναι ο άνθρωπος. Ή τουλάχιστον έπρεπε να είναι σύμφωνα με τις δυτικές αξίες.

 The only standards are double standards όμως στη δυτική διπλωματία. Πάντα ήταν έτσι. Γι αυτό το ερώτημα παραμένει.Ποιος μπορεί να καταδικάσει το Ισραήλ από τους υπευθύνους; Στην Ε.Ε. ή στον Ο.Η.Ε.; Για τα εγκλήματα πολέμου που βλέπει όλη η υφήλιος στο διαδίκτυο; Μπορεί κανείς; Μπορεί;

Δεν μπορεί. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος. Όλοι άλλωστε έχουν κάνει τα ίδια και χειρότερα. Σε βάθος αιώνων. Ίσες αποστάσεις λοιπόν. ''Δικαιοσύνη'' μεταξύ των ισχυρών.