Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η απόλυτη νίκη της Τουρκικής διπλωματίας

Η απόλυτη νίκη της Τουρκικής διπλωματίας σήμερα.

Την ημέρα που δολοφονείται δολοφονείται εν ψυχρώ και μπροστά σε κάμερες Πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Τουρκίας, η εξωτερική πολιτική της γείτονας δείχνει πως μπορείς να ισορροπείς με όλους και με όλα, παίρνοντας χρήματα και επιρροή, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης αλλά και τα μεγέθη της χώρας.

Ακόμα και παίζοντας με τη φωτιά όπως με τη Ρωσία, και αν ακόμα δεχτεί κάποιος ότι δεν συνδέεται το γεγονός της κατάρριψης στο σύνολο μιας πολυσχιδούς πολιτικής που σχεδιάζεται και εκτελείται απέναντι σε διάφορα μέτωπα.

Η Τουρκία λαμβάνει 3 δισεκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και, επανεκκίνηση της ένταξής της στην ΕΕ και έταξε αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Ευρώπη ουσιαστικά “υποκλίνεται” στην γείτονα χώρα υπό τον τρόμο ενός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η Τουρκία όμως πίεσε μεθοδικά και το πέτυχε αυτό. Πίεσε την Ευρώπη διπλωματικά υπερβαίνοντας τα οικονομικά ανταλλάγματα για την διαχείριση των ροών. Πέτυχε την αύξηση της επιρροής της ως υποψήφια χώρα. Περνά σε άλλη διάσταση τις σχέσεις της με την ΕΕ 

Και σήμερα, μετά την κατάρριψη των ρώσικων μαχητικών, βρίσκεται, ήδη, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, της Αμερικής και της Γερμανίας ρητώς εκπεφρασμένα, παίζοντας ακόμα και με τον ISIS κατά τρόπο αναγνωρισμένο πλέον και με τη Ρωσία σε απόσταση ασφαλείας αν και καταρρίπτει μαχητικά αεροσκάφη της 

Η Τουρκική διπλωματία ισορροπεί απέναντι σε διαφορετικά μέτωπα αξιοποιώντας τους φόβους των πλευρών με τους οποίους συναγωνίζεται διπλωματικά και οικονομικά. Κατάφερε εν τέλει να λάβει δισεκατομμύρια αλλά και να ενισχύει τη σχέση της ταυτόχρονα με την Ευρώπη, την Αμερική, διατηρώντας ταυτόχρονα τον Ισλαμικό χαρακτήρα της και το δεσποτικό ηγεμονισμό του Ερντογάν στο εσωτερικό της. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου