Στο λόγο του για την δημοκρατία ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε μνεία στα επιτεύγματα της Προεδρίας του. Η πρόοδος των ΗΠΑ στην κλιματική αλλαγή είχε ξεχωριστή θέση.
"Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη εποχή. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο να πλήξει την Wall Street. Είχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον.
Σας λέω αυτά όχι επειδή επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική που ανησυχούν για το μέλλον τους. Υπάρχουν άνεργοι. Αλλά οι πολιτικές που περιέγραψα είναι το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε."
Η αύξηση (διπλασιασμός) της φιλικής παραγωγής στο περιβάλλον ορίζεται ως ένα από τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ταυτόχρονα ορίζεται ως ένα από τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινή πολιτική. Η Αμερική, η Ελλάδα, όλος ο πλανήτης.
"Με την διπλωματία καταφέραμε να κάτσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι για την πιο φιλόδοξη συμφωνία στον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή'' ανέφερε, δίνοντας έμφαση στη σημασία της κλιματικής αλλαγής ως common policy.
Εξήγησε δε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί δεσμούς μεταξύ της δημοκρατίας και της επιστήμης.
Όπως η επιστήμη μας επιτρέπει να παρατηρούμε, να δοκιμάζουμε και να διορθώνουμε, έτσι και η δημοκρατία μας επιτρέπει μέσα από τις διαδικασίες της να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί γύρω από κοινούς στόχους.
Όπως η επιστήμη μας επιτρέπει να παρατηρούμε, να δοκιμάζουμε και να διορθώνουμε, έτσι και η δημοκρατία μας επιτρέπει μέσα από τις διαδικασίες της να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί γύρω από κοινούς στόχους.
Ο λόγος που εκφωνήθηκε στο ίδρυμα Στ. Νιάρχος ήταν ο τελευταίος του Ομπάμα εκτός Αμερικής. Αποτέλεσε μια παρακαταθήκη για την ουσιαστική έννοια της δημοκρατίας στο σημερινό παγκοσμοιημένο περιβάλλον.
Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους συνδετικούς κρίκους που μπορεί να ενώσει όλα τα έθνη. Η φιλική παραγωγή ενέργειας προς το περιβάλλον μπορεί να είναι κοινός στόχος και πολιτική.
Κάποιοι μπορεί να διπλασιάσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κάποιοι να την τριπλασιάσουν, κάποιοι άλλοι μπορεί να πετύχουν καλύτερους στόχους, κάποιοι χειρότερους.
Ο στόχος όμως είναι κοινός γιατί ενώνει όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ιδεολογικών χαρακτηριστικών ή κυβερνητικών αποχρώσεων. Η ίδια η επιστήμη, η αναγκαία και κοινή συνθήκη για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής αλλαγής, έχει τα ίδια γνωρίσματα. Μπορεί να προωθηθεί από όλους και ωφελεί όλους.
Είμαστε στο ίδιο λεωφορείο με τον Μπαράκ Ομπάμα προς τον κοινό αυτό στόχο. Η επιστήμη γύρω από την κλιματική αλλαγή θα προσφέρει κοινό διαβατήριο και κοινή αγορά σε όλους όσους επενδύσουν σε αυτή αφού τα ωφέλη διαχέονται παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου