Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η χρυσή τομή του χρέους

H JP Morgan εξέδωσε πρόσφατα μια αναθεωρημένη έκθεση για το ελληνικό χρέος με τίτλο:

"Greece: An update ahead of the second review"

Στα βασικά σημεία επισημαίνει:

•Η απόφαση για την τύχη του ελληνικού χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. 

•Το δεύτερο πρόγραμμα δείχνει την οικονομία της Ελλάδας αδύνατη αλλά σταθεροποιημένη, με τη δημοσιονομική πρόοδο μάλιστα να είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. 

•Η κατάσταση των τραπεζών δείχνει σταθερή αφού η χρήση του ΕLA έχει μειωθεί σημαντικά, αν και οι περιορισμοί στην κεφαλαιακή επάρκεια διαρκούν 

•Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έφερε πιο κοντά τους Έλληνες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, δημιουργώντας ένα κλίμα συνεννόησης. 

Η JP Morgan παρατηρεί ότι η Ελλάδα εγείρει εκ νέου το ζήτημα διευθέτησης του χρέους με το Δ.Ν.Τ σύμμαχο της. 

Το Δ.Ν.Τ. θεωρεί οτι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 3.5% το 2018 και η διατήρηση τους στο μέλλον είναι ανέφικτοι. Προφανέστατα έχει δίκιο. 

Στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Δ.Ν.Τ. μένει σταθερό στην άποψη ότι χρειάζεται άμεση αναδιάρθρωση και όχι μετά το 2018 ότε και τελειώνει το παρόν πρόγραμμα. 

Στην έκθεση ωστόσο σημειώνεται ότι οι εκλογές της Γερμανίας στα τέλη του 2017 δημιουργούν απροθυμία στη Γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα δύσκολο ζήτημα στην κοινή γνώμη. 

Η JP Morgan καταλήγει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός που θα επιτρέπει περιορισμένη αναδιάρθρωση , ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Αν η ΕΕ θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με ορόσημα, συνδέοντας την σταδιακή αναδιάρθρωση του χρέους με την επιτυχία βασικών μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να υπάρξει ένας βιώσιμος συμβιβασμός. 

Ίσως αυτή είναι η χρυσή τομή. Το Δ.Ν.Τ. θα μπορεί να μετέχει στο πρόγραμμα αφού και το χρέος θα αναγνωριστεί ότι δεν είναι βιώσιμο και θα αναδιαρθρωθεί, έστω σταδιακά με κάποιες μεταρρυθμίσεις που να το ικανοποιούν. 

Η Γερμανία, ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει λόγους και οικονομικά κίνητρα να υλοποιεί τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική και να πάψει να θεωρείται αξεπέραστο πρόβλημα για την ίδια και την ΕΕ. 

Η Ελλάδα θα κερδίσει την αναδιάρθρωση του χρέους ενώ θα στείλει το μήνυμα στο Δ.Ν.Τ., την ΕΕ και στις αγορές ότι η οικονομία της θα καταστεί ανταγωνιστική κερδίζοντας πρόσβαση στις αγορές και την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί αν το Δ.Ν.Τ και η Γερμανική πλευρά δεν συμφωνήσουν στο πως. 

Το πως περιλαμβάνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις αφού η σημερινή κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε την ΕΕ, ούτε τη Γερμανία, ούτε το Δ.Ν.Τ. που είναι αναγκασμένοι να συνυπάρξουν και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου