Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η έρευνα του ΔΝΤ για τα λάθη του μνημονίου


Διαβάζω ότι η Κριστίν Λαγκάρντ διέταξε την διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος του Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης με έμφαση μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας. 

ΔΝΤ κατά Τόμσεν λοιπόν στο παρασκήνιο για τα λάθη του μνημονίου την περίοδο 2010 - 2012 στην Ελλάδα και επιχείρηση αναστήλωσης της δημόσιας εικόνας του Ταμείου, με έμμεσα όμως πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα που μπορεί να αφορούν και την διαπραγμάτευση. 

Το πρόγραμμα ήταν λάθος. Απέτυχε παταγωδώς με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Το αποδεικνύουν πάνω από όλα οι αριθμοί. 

Η εκτόξευση του χρέους, η εκτόξευση της ανεργίας στο 30%, η συρρίκνωση κατά 1/3 περίπου του ΑΕΠ της χώρας, η τραγικά μαζική μετανάστευση και η απώλεια του νεανικού και επιστημονικού πληθυσμού της χώρας. Αυτά είναι γνωστά αλλά κυρίως σε εμάς που ούτως ή άλλως βιώσαμε αυτήν την πολιτική. 

Αφού η διευθύντρια του ταμείου διατάσσει εσωτερική έρευνα για την ανάληψη της ευθύνης των λαθών στο εσωτερικό του ΔΝΤ έχουμε την πρώτη έμμεση διπλωματική αναγνώριση της αποτυχίας του σχεδιασμένου προγράμματος που εφαρμόστηκε στη χώρα με βίαιο τρόπο. 

To ΔΝΤ βέβαια ξέρει τι έγινε στην Ελλάδα. Η χώρα αποτέλεσε γι αυτό τη χρυσή ευκαιρία να εισέλθει στην Ευρώπη και μέσω αυτής στο διεθνές προσκήνιο αφού κατά το 2010 είχε ξεμείνει από πελάτες βιώνοντας την υποβάθμιση του ρόλου του ένεκα των αποτελεσμάτων των πολιτικών που υλοποιούνταν υπό την ομπρέλα του. Ακόμα και η Τουρκία το είχε εκδιώξει μαζί με τα δανεικά που προσέφερε και το πλέγμα μέτρων που τα συνόδευε. 

Το σχεδιασμένο πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε βέβαια ποτέ ακριβώς ένεκα της ελληνικής φαυλοκρατικής ελίτ που επέλεξε τι θα εφαρμόσει και τι δεν θα εφαρμόσει, με αποκλειστικό κριτήριο τη διατήρηση των προνομίων της και τη μετακύλιση όλων των βαρών στα σφάγια (όπως με περισσή ωμότητα δήλωσε και ο βουλευτής του Ποταμιού στη Βουλή, Λυκούδης), αλλά το πρόγραμμα ήταν ούτως ή άλλως λάθος.

Γι αυτό και πρέπει να αλλάξει, χωρίς να παίζουν τις κουμπάρες με την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις που ακόμα παλεύει με την πλάτη στον τοίχο και μπράβο της.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι σε αυτό το χρονικό σημείο επιχειρεί να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του και επιχειρεί για δικούς του εσωτερικούς λόγους και σκοπιμότητες να αναδείξει κάποιες ευθύνες δικών του στελεχών για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής. Η εξέλιξη της δημοσιοποίησης της έρευνας του ΔΝΤ όμως μας εξυπηρετεί στο ποσοστό που δείχνει και πανηγυρικά έναντι όλων ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα ήταν λάθος. 

Θα μπορούσαμε μάλιστα να εκμεταλλευτούμε πολιτικά και επικοινωνιακά το γεγονός στη διαπραγμάτευση επιμένοντας στην αποφυγή ρυθμίσεων σε ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο σχεδιαστής του επιχειρεί να ανακαλύψει τις ευθύνες για τις αποτυχίες του σχεδιασμού του. 

Το δημοσίευμα της Real News αναφέρει: ''Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου ελληνικού μνημονίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kριστίν Λαγκάρντ διέταξε την διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα, προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος του Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης και γιατί αυτή δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιρλανδία.

Μετά από μια σειρά παραδοχών από υψηλόβαθμα στελέχη για λανθασμένες εκτιμήσεις, το ΔΝΤ επιδιώκει επισήμως πλέον να κάνει σαφές το πως επηρέασαν οι αποφάσεις και η πολιτική του τα προγράμματα διάσωσης.

Όπως αποκαλύπτει η Real News, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής, Σίντζι Τακάτζι, έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων με πολιτικούς, οικονομολόγους, καθηγητές, τραπεζίτες κ.α. 

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με το πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο καθώς και με την οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά, ενώ πρόκειται να κληθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2015, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ που προβάλλει το επιχείρημα ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα για να γίνει αντικείμενο έρευνας''.

Τελειώνοντας την ανάγνωση της είδησης μπορεί κανείς μόνο με θλίψη να σταθεί απέναντι στην επιμονή όλων των πολιτικών δυνάμεων και των ανθρώπων στη χώρα που επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια να εκθειάζουν ως σωτήριο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που κατέστρεψε τη χώρα, εκτός των δικών της βέβαια παθογενειών που επιδεινώθηκαν αυτήν την 5ετια. 

Μόνο με θλίψη μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει πλέον όλους όσους ειρωνεύονταν τις διαδικασίες της Βουλής που δρομολόγησε αυτή η κυβέρνηση για την εξεταστική των αποτελεσμάτων των μνημονίων αν και η έρευνα θα όφειλε να προχωρήσει και στις χρονικές περιόδους της διακυβέρνησης Καραμανλή που μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση και στην αγκαλιά του ΔΝΤ. 

Μετά από καιρό πάντως και όταν η ομαλότητα θα αποκατασταθεί, οι επόμενες γενιές θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων όλες αυτές τις φωνές και τους εκφραστές τους. 

Στην ιστορία θα αντέξουν όσοι εξέφρασαν την ρήξη και την αντίθεση τους με ότι συνέβαινε στη χώρα αυτήν την καταστρεπτική 5ετια και ιδίως όσους προσπάθησαν και κατάφεραν μέσα από τα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια να διαμορφώσουν μια εθνική ωφέλιμη στρατηγική για την αποκατάσταση της θανάσιμα πληγωμένης Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου