Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Για κάθε Έλληνα άνεργο υπάρχει ένας Αντετοκούμπο


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τα εκτυφλωτικά παραδείγματα μεταναστών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έζησαν στην Ελλάδα και την έκαναν γνωστή ανά τον κόσμο.

Στο μαγικό κόσμο του NBA, ο Γιάννης είναι ήδη ένας σταρ από τα 19 του!
Ένας έγχρωμος, άλλοι θα τον πουν μαύρος, αλλά Έλληνας σταρ σε κάθε περίπτωση.

Στο μάρκετιγνκ του NBA που τροφοδοτείται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να συντηρεί το μύθο του ο φορέας και να αυξάνει βέβαια τα έσοδα του που είναι ανάλογα της αναγνωρισιμότητας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ήδη ένα σημείο αναφοράς.

Προβάλλεται ως -ακόμα- ένα από τα παιδιά που κατέκτησαν το αμερικάνικο όνειρο με λίγα εφόδια και από χώρες μακρινές. Ένα από τα φτωχά παιδιά που κατάφερε ως μετανάστης όχι μόνο να φτάσει στις ΗΠΑ και στο μαγικό κόσμο του NBA αλλά και να ανταγωνίζεται ήδη με επιτυχία τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έφθασε στην Αμερική από τη μικρή και χειμαζόμενη Ελλάδα. Στην Ελλάδα όμως ήταν μετανάστης. Γεννήθηκε βέβαια εδώ και στα Σεπόλια αλλά οι γονείς του και η οικογένεια του είναι Νιγηριανοί. Βέβαια η Ελλάδα ήταν η πατρίδα του. Και αυτή θα είναι για πάντα.

Ο Γιάννης επιβίωσε στην Ελλάδα, ενσωματώθηκε στην κοινωνία, έμαθε την ελληνική γλώσσα και μεγάλωσε μέσα στις γειτονιές της Αθήνας, παρέα με άλλους Έλληνες και μετανάστες. Έγινε κοινωνός της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, αντιπαλεύοντας τον ρατσισμό της χώρας.

Συγκροτήθηκε από τα 16 του εκμεταλλευόμενος το σώμα του και το ύψος του, τιθάσευσε το ταλέντο του και δικαίως αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στον αθλητισμό! Κάποιοι βέβαια και στη χώρα μας τον είδαν να παίζει μπάσκετ, τον παρότρυναν, τον δικτύωσαν, τον οδήγησαν σιγά σιγά στο χώρο του ημιεπαγγελματικού έστω αθλητισμού που του άνοιξε το δρόμο και για τα μεγαλύτερα. 

Ο Γιάννης ξέρει ότι θα πετύχει στο NBA. Θα δράξει την ευκαιρία όπως όλα τα στερημένα παιδιά που έμαθαν να εκτιμούν τα λίγα και σε εποχές δύσκολες βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία. Ο Γιάννης θα αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία και θα καθυποτάξει την μοίρα. Φαίνεται ήδη στο σοβαρό πρόσωπο του.

Παρολαυτά παραμένει ένα παιδί! Ένα παιδί όμως που παίζει απίστευτο μπάσκετ και είναι ήδη αρκετά ώριμος για να συνδυάσει τις σωματικές, τις πνευματικές και τις ψυχολογικές του αρετές για να ξεχωρίσει στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ένα παιδί σεβαστικό που χαίρεται συγκινημένο και γελά μέσα στους φίλους του στα πάτρια πάλι για αυτόν εδάφη. Έτσι τον είδαμε στις εικόνες να παίζει μπάσκετ πάλι στη γειτονιά του στον Τρίτωνα, στο διάλειμμα του από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του ΝΒΑ αφού η ομάδα του αποκλείστηκε νωρίς από τα play off, στα οποία παρεμπιπτόντως αυτός την οδήγησε!


Never forget, είπε συγκινημένος μεταξύ φίλων που έμειναν εδώ, αντιμετωπίζοντας μια λιγότερη συναρπαστική ζωή και με περισσότερες οικονομικές δυσκολίες.

"Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Θα ξανάρθω'' !

Ο νόστος για την πατρίδα από ένα παιδί μαύρο και Έλληνα ως το κόκκαλο.


Πολύ περισσότερο Έλληνα, τώρα που το θυμήθηκα, από πολιτικούς που φωτογραφίζονταν μαζί του για να δείξουν ότι δεν είναι ρατσιστές, αν και μακριά από τα στημένα φλας τους διέψευσαν οι δηλώσεις τους.

"Για κάθε Έλληνα άνεργο υπάρχει κι ένας παράνομος μετανάστης''

Ε, Αντώνη; Τι λες για τον Αντετοκούνμπο; Κι αυτός κάποτε παράνομος μετανάστης ήταν. Από τη Νιγηρία.



Ο καθένας μπορεί να επιλέγει την Ελλάδα που θέλει. Την Ελλάδα του φανατισμού, της συρρίκνωσης και της μισαλλοδοξίας ή του ρατσισμού.

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα όμως. Αυτής που αγκαλιάζει τους κατοίκους της, αποδέχεται τη διαφορετικότητα τους και τους εγκολπώνει στο ψηφιδωτό της.

''Έλλην εστι οστις μετέρχεται της ελληνικής παιδείας'' άλλωστε έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Δεν έλεγαν για το ελληνικό αίμα που δεν αναλύεται άλλωστε.
Δεν έλεγαν για τη θρησκεία, για χρώματα ή για σημαίες.

Η Παιδεία, έλεγαν!
Αυτή σε κάνει Έλληνα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η νομοθεσία της κ. Χριστοδουλοπούλου που νομιμοποιεί επιτέλους τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα από τουλάχιστον έναν νόμιμο γονέα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εφόσον φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.

Η Ελλάδα ελπίζουμε πως δημογραφικά θα μεγαλώσει. Είναι ένα μέγεθος που μετρά στην οικονομία και στην επιρροή της χώρας. Αυτό είναι σημαντικό.

Μακάρι να γίνει μια πιο ανεκτική χώρα, λιγότερο ρατσιστική και περισσότερο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα.

Κι εσύ Γιάννη, να ξανάρθεις!
Κι ας σε βρίζουν μερικοί...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου